
MOMACP SCOCOCEX Meeting of mayors and city planners نشست شهرداران و شهرسازان اسکوکواکس
اقتصاد هر شهری با اقتصاد کشورش پیوند محکمی دارد.هر شهری یک هویت اقتصادی دارد و این هویت اقتصادی یعنی اینکه یک تولید ناخالص داخلی دارد و ارتباطاتی اقتصادی را با بیرون از خودش شکل داده و کالاهایی را تولید و به بیرون صادر میکند و البته یکسری کالا هم به شهر وارد میشود، مجموعه اینها را میتوان در قالب اقتصاد شهر پیگیری کرد و در این میان نقش شهرداران ار اهمیت ویژهای برخوردار میشود.
اقتصاد شهری از دهه 70 میلادی شکل گرفت و سپس در دهه 90 تئوریزه شد و امروز به عنوان یکی از زیرشاخههای علم اقتصاد دربارهاش بحث میشود.
شهرداریها وظیفه انجام بسیاری از خدمات عمومی شهر از قبیل ایجاد فضای سبز، نظافت شهر، احداث خیابانها و اتوبانهای جدید را برعهده دارند و دامنه فعالیتهای شهرداریها با توجه به سیاستهای عدم تمرکز فعالیتهای گوناگون و افزایش شهرنشینی روز به روز بیشتر میشود بنابراین بررسی منابع درآمدی و نوع هزینههای شهرداری از اهمیت ویژه ا ی برخوردار است
اقتصاد شهر چگونه باشد و شهرها چه اثری روی مباحث اقتصادی دارند؟ اینکه بخش قابلتوجهی از تولید ناخالص داخلی کشورها در داخل محدودههای شهری به وجود میآید درآمد سرانه شهروندان در قرن گذشته بالاتر از درآمد سرانه غیر شهروندان در کشورهای درحالتوسعه بوده و البته در حال حاضر در برخی کشورهای توسعهیافته مثل انگلستان درآمد سرانه غیر شهرنشینان بالاتر رفته است، اینکه چطور شهرها از بعد اقتصادی به وجود میآیند و رشد و گسترش مییابند و اینکه چرا صنایع وقتی در مراحل رشد و توسعه قرار میگیرند علاقهمند به بودن در کنار شهرها هستند یا اینکه چرا مهاجرت از روستاها به سمت شهرهاست و مجموعه مباحثی دیگر همچون مباحث مربوط به اقتصاد مسکن، حملونقل و ترافیک، مباحث مربوط به بنگاهها و کسبوکارها و مباحث مربوط به خلاقیت و نوآوری در شهرها همگی در ذیل بحثی تحت عنوان اقتصاد شهری موردبررسی قرار میگیرند.
اقتصاد هر شهری درصدی مستقیم از GDP را شکل میدهد و بهطور غیرمستقیم نیز تأثیر معناداری در اقتصاد شهری دارد. شهرداری یک نهاد کلیدی و مؤثر در اقتصاد شهری است اگرچه در بعضی پارامترها مانند اشتغال شهری زاویه ورود شهرداریها در اشتغال مستقیم چندان نیست اما از منظر تسهیل قوانین فضای کسبوکار شهرداریها میتواند بسیار کمککننده باشند
شهرداریها خود بهعنوان یکی از بزرگترین هزینهکنندگان در اقتصاد شهری هستند و هزینههایی که در حوزه عمران شهری میکنند، گرداننده اقتصاد شهر و رونق دهنده صنایع خدمت دهنده به شهر است.
شهرداریها یک عامل رشد در اقتصاد کشور هستند. شهرداریها زنجیرهای از فعالیتهایی که در شهر هست را به حرکت میاندازند و هر پروژه عمرانی شهرداری مجموعهای از پیمانکاران را به دنبال خود دارد و لایههای پایینتر را به کار میگیرد بنابراین شهرداری میتواند بهعنوان یکی از سیاستگذاران ویژه شهری نقش مهمی در اقتصاد شهر و کشورداشته باشد و میتواند چرخه رکود یا رونق را تقویت یا تشدید و یا با عملکرد بدش تضعیف کند.
یکی از نشستهای فوق تخصصی ایران اسکوکواکس نشست شهرداران و شهرسازان Meeting of mayors and city planners است.
در این رویداد شهرداران شهرهای مهم بیش از 140کشورمدعو و هدف ایران اسکو کواکس حضور خواهند داشت و مهمانهایی از شهر های خواهر خوانده شهرهای ایران بویژه شهر تهران نیز در این رویداد حضور خواهند داشت.
این نشست به میزبانی شهردار تهران و حمایت و همکاری شهرداران 5 شهر برتر هر کشور هدف در ایران اسکوکواکس و مجمع شهرداران آسیایی برنامهریزی و مدیریت می گردد.
اولین خواهرخواندهها
دقیقا 102 سال پیش، یعنی در سال 1920 میلادی، پیمان خواهرخواندگی برای نخستین بار بین دو کشور انگلیس و فرانسه بسته شد. این دو کشور یکی از شهرهایشان را انتخاب و پیمان خواهرخواندگی را امضاء کردند. توافقی که بین انگلیس و فرانسه امضا شده بود، تا 1986 ادامه داشت و حتی در دوران جنگ جهانی دوم هم دو شهر خواهرخوانده پایبند قراردادشان بودند. همین نکته موجب شد سیاستمداران و مسئولان کشورهای مختلف به این پیمان فکر کنند و از آن زمان، خواهرخواندگی، شهرهای مختلفی را با هم پیوند زد.
اما دلیل انتخاب خواهر به جای برادر چیست؟ بعد از شکل گرفتن این عقد و پیمان دوستی میان شهرها باید کلمهای یکسان برای آن انتخاب میشد. از آنجا که شهر در بیشتر زبان های دنیا مونث است، نام «خواهرخوانده» انتخاب شد که با تمام شهرهای جهان مطابقت داشته باشد. ضمن اینکه در ادبیات اروپایی، خواهرخواندگی به شهرهای دوقلو یا همسان هم معروف است. بر همین اساس خواهر خوانده که نخستین بار در اروپا شکل گرفت، قدم به قدم در بین شهرهای مختلف جهان گسترش پیدا کرد و شهرداران، مسئولان شهرها و سیاستمداران کشورهای مخنلف پذیرفتند که پیمان میان شهرها با این کلمه بسته شود.
خیابانی در منطقه 8 پاریس به نام تهران
بیشتر اوقات دو شهری که به هم شباهت دارند، پیمان خواهرخواندگی را با یکدیگر امضا میکنند. این شباهت میتواند از لحاظ تاریخی یا اقتصادی باشد. همچنین، شهرهای دارای نماد مشترک هم برای خواهرخوانده شدن پیش قدم میشوند. بنابراین اگر در شهری یکی از خیابانها به نام یک شهر یا کشور خارجی است، به احتمال زیاد، میتواند پای خواهرخواندگی در میان باشد. رونق و توسعه گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابانهایی در دو شهر خواهرخوانده از جمله بندهای خواهرخواندگی میان دو شهر است. ضمن اینکه در قراردادهای خواهرخواندگی، توافقهای فرهنگی، اقتصادی، علمی و ورزشی بین دو شهر شکل میگیرد که برای هر دو شهر منافعی به همراه دارد.
شهرهای خواهرخوانده تهران
بسیاری از شهرهای ایران از جمله تهران در کشورهای مختلف خواهر خوانده هایی دارند. اما یکی از قدیمی ترین خواهرهای پایتخت شهر سئول در کره جنوبی است که پیمان خواهر خواندگیشان به سال 1963 یعنی حدود 60 سال پیش بر میگردد. البته این پیمان از آن زمان تا امروز به دلایلی تغییراتی داشتهاست، برای مثال به خاطر پیروزی انقلاب اسلامی در کشورمان و تغییرات قوانین کشور، قراردادهایی هم که در دوران قبل از انقلاب وجود داشتند، دستخوش تغییر شدند. بعد از پیروزی انقلاب در کشورمان اما نخستین شهری که با تهران خواهر خوانده شد، بیشک یکی از شهرهای کشور قرقیزستان بود که از این پیمان در سال 1373 میان دو شهر بسته شد.
شهرهای خواهرخوانده تهران: پاریس؛ فرانسه – پرتوریا؛ آفریقای جنوبی – دوشنبه؛ تاجیکستان – خارطوم؛ سودان – کاراکاس؛ ونزوئلا – مینسک؛ بلاروس – هاوانا؛ کوبا – استانبول؛ ترکیه – برازیلیا؛ برزیل – قدس؛ فلسطین – صنعا؛ یمن – بغداد؛ عراق – هانوی؛ ویتنام – آنکارا؛ ترکیه – پکن؛ چین – بوداپست؛ مجارستان – تفلیس؛ گرجستان – کابل؛ افغانستان – مسکو؛ روسیه.
آشنایی با مجمع شهرداران آسیایی
مجمع شهرداران آسیایی پاسخی به فراخوان «مجمع پارلمانهای آسیایی» (APA) است و 67 کشور عضو این مجمع هستند.
پارلمانهای 19 کشور عضو و 18 کشور ناظر «انجمن پارلمانهای آسیایی برای صلح» (AAPP) را در نوامبر 2006 به یک سازمان بینالمجالس پیشرو به نام «مجمع پارلمانهای آسیایی» (APA) تغییر دادند. اعضای APA دست کم دوبار در سال برای ترویج دیدگاه انسجام بیشتر آسیا تشکیل جلسه میدهند.
«بازار مشترک انرژی آسیا»، «پیمان دوستی در آسیا»، «تنوع فرهنگی در آسیا»، «کاشتن یک میلیارد درخت در آسیا و پایداری زیستمحیطی»، «مبارزه با فساد و ترویج حکمرانی خوب» برخی از مضامین در برنامه کار APA است.
APA در 20 نوامبر 2007، از دولتهای محلی، شوراهای و شهرداران خواست تا اطلاعات و تجربه را با دیدگاهی مبنی بر ترغیب همکاری و انسجام در آسیا مبادله کنند. (قطعنامه APA در باره موضوعات اجتماعی و فرهنگی به تاریخ 20 نوامبر 2007، در پاراگراف 63 از قطعنامه تهران در همان سال بازتاب یافته است). برای شهرها، دیدگاه اتحاد بیشتر در آسیا یک رویای دوردست سیاسی نیست، بلکه امری حتمی برای زندگی روزمره در این عصر دگرگونی سریع است.
مبارزه با حاشیهنشینی و فقر شهری، غنیکردن زندگی درونی شهر، پرداختن به گسترش شکاف درون شهرها، کشورها و میان آنها، مدیریت توسعه شهری و موضوع کیفیت زندگی مسائلی هستند که به طور مستقیم بر دیدگاه اتحاد آسیایی از یک طرف و برنامه اولویتهای اصلی درهر شهر بزرگ آسیا از طرف دیگر تکیه دارد.
اجلاس شهرداران آسیایی 2008 در تهران برگزار شد
تهران؛ میزبان شهرداران کلانشهرهای آسیایی
اعضای هیات مدیره مجمع شهرداران آسیا شامل 811 شهر از 8 کشور جمهوری اسلامی ایران، بحرین، قطر، فلسطین، ترکیه، ویتنام، پاکستان و تایلند هستند.
اولین اجلاس شهرداران پایتختها و کلانشهرهای آسیایی نیز با ابتکار شهرداری تهران 29 و 30 آبان ماه سال 87 با شعار « آسیا برای شهروندان، همگرایی برای زندگی بهتر « در برج میلاد تهران برگزار شد.
خواهرخواندگان استانهای ایران
- البرز: چین استان جوجیانگ، چین
- خواهرخواندگی نااستانی البرز:
- کره جنوبی شهرکهای صنعتی البرز با شهرکهای صنعتی کره جنوبی
- اردبیل: روسیه استان ولگوگراد، روسیه: از 23 مه 2021
- کرمانشاه:
- ایالات متحده آمریکا رسبورگ، آمریکا
- ایتالیا سیسیل، ایتالیا (2021)
- ترکیه غازی عینتاب، ترکیه (2021)
- کرواسی اشپلیت، کرواسی، (2021)
- خوزستان: ترکیه بورسا، ترکیه: از 26 ژانویه 2021
- گلستان: قزاقستان مانغیستاو، قزاقستان: بیان شده در 19 سپتامبر 2021
- مازندران: تانزانیا دارالسَّلام، تانزانیا: از 24 آوریل 2012
- هرمزگان: ترکیه مرسین، ترکیه: از 1 فوریه 2012
- همدان: ترکیه استان اسپارتا، ترکیه: پیمان اولیه در 4 مه 2009