اولین نشست زنان رهبر کسب و کار

جایزه جهانی حضرت خدیجه‌(س)

جایزه جهانی حضرت خدیجه(س) جایزه مدیریت و رهبری کسب و کار ویژه زنان کارآفرین در عرصه‌های تجارت و صنعت است که توسط ایران، به زنان برتر جهان در حوزه کسب و کار، اهدا می‌شود. جایزه جهانی حضرت خدیجه(س) به نام حضرت خدیجه(س) همسر پیامبر اسلام که از تاجران بزرگ بود نام گرفت.
به منظور تجلیل از زنان کارآفرین و ثروت‌آفرین و افزایش همکاری و همافزایی کشورهای عضو
BRICS، SCO، ECO، ICC، IORA، ILO، ICA، OPEC، GECF، OIC، WORLD ZFO، AMF و کشورهای دارنده اتاق مشترک بازرگانی با ایران، کشورهای عضو کلیه سازمان‌های بین‌المللی که ایران در آن عضویت دارد و همسایگان جمهوری اسلامی ایران و افزایش تعاملات و همکاری توسعه اقتصادی، صنعتی و تجاری در جهان بویژه در کشورهای هدف رویداد ایران اسکوکواکس، جایزه جهانی حضرت خدیجه(س) به عنوان اثر برتر تجارت، کارآفرینی و شایستگی در جهان شکل گرفت.
جایزه حضرت خدیجه(س) به عنوان یکی از نمادهای برتری رهبری کسب و کار در جهان شکل گرفته است. این جایزه، به اثر خلاقانه دانش محور زنان کارآفرین، مدیر و رهبر کسب و کار تعلق می‌گیرد و ابزاری برای بهبود زندگی انسانها و ارتقای جایگاه زنان می‌باشد.
به برگزیدگان جایزه خدیجه علاوه بر لوح و مدال جهانی، جایزه‌ای با مبلغ یک تا 5 میلیون یورو اهدا می‌شود.
به دلیل اینکه حضرت خدیجه(س) در تجارت سرآمد بودند طرح بانویی پوشیده با لباس عربی مزین به سنگ‌های زمرد و یاقوت برای طرح مدال جایزه در نظر گرفته شده است پوششی که، یکی از نمادهای مسلمانان است.
آشنایی با حضرت خدیجه(س) بزرگ بانوی تجارت و کسب و کار
حضرت خدیجه(س) در امر تجارت و افزایش ثروت موفق بود و این موفقیت نشان می‌دهد که آن حضرت با مناسبات اجتماعی و اقتصادی در شبه جزیره عربستان و حتی بیرون از آن، کاملاً آشنا بود و در راستای ارزش‌های اعتقادی که داشت، جریان تجارت خود را به نحو احسن، هدایت و مدیریت کرد و تمام اموال و دارایی خود را در راه اسلام و پیامبر و ارزش‌های اعتقادی خود هزینه کرد.
حضرت خدیجه(س) را «سیده نساء قریش» می‌نامیدند زیرا ثروت و مدیریت اقتصادی ایشان بسیار بالا بود به همین دلیل ایشان را سیده زنان می‌دانستند.
فعالیت اقتصادی ایشان به حدی زیاد و پررونق بود که ایشان را ملکه عظیمه می‌نامیدند، در مکه که قریش شغل کاسبی و تجارت داشتند، ثروتمندترین فرد، حضرت خدیجه(س) بوده است که برخی ذکر کردند، نزدیک به 80 هزار شتر در مناطق مختلف و نزدیک به 400 غلام برای کاروان‌های تجاری خود داشته است اما ایشان به فقرا و ایتام کمک می‌کردند.
منزل حضرت خدیجه کبری(س) به حدی بزرگ بود که تمام اهالی مکه در آن امکان سکونت داشتند، ورود حضرت خدیجه کبری(س) مادر حضرت فاطمه زهرا دختر گرامی پیامبر اکرم به عنوان یک زن به عرصه اقتصادی و تهیه ثروت سرشار، نشان‌دهنده این است که ایشان هدف بزرگی داشته است، اینکه در ارتباطات تجاری خود با کشورهای مختلف اطلاعات بسیاری به دست آورد و در فعالیت اقتصادی خود، برای حمایت از پیامبرآخرالزمان(ص)، اموالش را هزینه کرد. از پیامبر(ص) نقل می‌کنند که «ما نَفَعَنِی مالٌ قَطُّ ما نَفَعَنِی مالُ خَدِیجهُ؛ هیچ ثروتی به اندازه ثروت خدیجه علیهاالسلام برای من سودمند نبود»، ابراز کرد.
در زمان وفات ایشان، زمانی که بنا دارد وصیت کند، به پیامبر(ص) می‌فرماید: من در حق تو کوتاهی کردم، مرا ببخش و خداوند بشارت می‌دهد که به خدیجه(س) بگویید خانه‌ای برایت در بهشت از زبرجد، زمرد و یاقوت ساخته‌ام.
حضرت خدیجه(س) بعد از ازدواج، اختیار اموال خود را به پیامبر(ص) واگذار کرد. حضرت خدیجه(س) زمانی که در بستر بیماری بودند و لحظات پایانی عمر را سپری می‌کردند، فاطمه زهرا(س) را صدا می‌کند و با شرم از ایشان می‌خواهد که نزد رسول خدا(ص) برود و از ایشان لباس نبوتش را بگیرد تا به عنوان کفن برایش استفاده کنند یعنی حتی درسی می‌دهد که برای رسیدن به پیامبر(ص) باید حضرت فاطمه(س) را شفیع قرار داد.


شرایط شرکت در جایزه حضرت خدیجه(س)


نامزدی برای دریافت جایزه حضرت خدیجه(س) براساس میزان سایز کسب و کار از لحاظ وسعت فیزیکی، گستره جغرافیایی، میزان اشتغال‌زایی، میزان فروش، صادرات و سطح دیپلماسی بازرگانی یک شرگت یا شخص در عرصه تجارت بین‌المللی و دستاوردهای برجسته و اقدامات بشر دوستانه مبتنی بر مسئولیت اجتماعی و مجموع فعالیت‌های علمی در کسب و کار مبتنی بر حوزه‌های علمی، فناوری و دانش بنیان مورد توجه داوران است. داوطلبان، دستاوردها و اقدامات و اطلاعات خود را از طریق نهادهای نامزدکننده به دبیرخانه جایزه ارائه می‌کنند.
نامزدی از سوی خود فرد امکان‌پذیر نیست بلکه باید توسط نهادهای نامزدکننده (وزارتخانه‌ها، تشکل‌ها، اتاق‌های بازرگانی و سازمان‌های صنعتی و تجاری در هر کشوربه دبیرخانه جایزه معرفی شوند.
انتخاب نامزدها برای دریافت جایزه از مناطق مختلف جهان انجام می‌شود. زنان رهبر کسب و کار دارای ملیت بویژه در کشورهای عضو سازمان و کشورهای هدف رویداد ایران اسکوکواکس می‌توانند برای دریافت جایزه نامزد شوند.

امور زنان و بین‌الملل در ایران اسکوکواکس

معمولاً زنان در کسب و کارهایی با درآمد پایین متمرکز می‌شوند و چشم‌انداز محدود اقتصادی برای خود در نظر می‌گیرند؛ بر همین اساس معمولا مشاغل و کسب و کارهایی را برای خود انتخاب می‌کنند، که به این شکاف درآمد جنسیتی کمک کند؛ در نتیجه تمرکز روی این بخش‌ها فرصت‌های مالی آنها را محدود می‌کند و ایران اسکوکواکس مترصد بر ترویج و معرفی نمونه‌های موفق بانوانی است که در کسب و کارهای بزرگ و پیچیده به عنوان سرمایه‌گذار، کارآفرین و رهبران عرصه تجارت و کسب و کار است.
75 درصد زنان آفریقایی و آسیایی روی مشاغل و خدمات خرده‌فروشی و مشتری‌مدار فعالیت می‌کنند. هر چند شرکت‌های کوچک و متوسط (SMEها) از اهمیت زیادی برخوردار هستند زیرا در همه اقتصادهای جهان عملکرد شغلی مشخصی دارند. باید بستر گرایش و تمرکز زنان به گذر از SME و شیوه کارآفرینی، با چشم‌انداز شغلی حضور در کسب و کارهای بزرگ و پیچیده، دانش بنیان و… را افزایش داد و فرصتی برای پیشرفت اقتصادی آنها و کشور ایجاد کرد.
هر چند گفته می‌شود که هنگامی که زنان به بخش‌های تحت تسلط مردان منتقل می‌شوند، می‌توانند سه برابر بیشتر از بخش‌هایی که تحت سلطه زنان است، درآمد کسب کنند. اما این یک قاعده کلی نیست و نباید بازدارنده پیشرفت زنان باشد.
با ترغیب زنان برای ورود به بخش‌های مرد سالار، تغییر فکر سرمایه‌گذاران، بانک‌ها در پذیرش طرح‌ها و ایده زنان تغییر خواهد کرد.
باید با فراهم کردن فرصت‌های جدید، یادگیری، رشد و توسعه مشاغل کارآفرینی دانش بنیان و حضور در کسب و کارهای بزرگ و پیچیده، وضعیت اقتصادی زنان در کشورهای در حال توسعه از فقر جدا شده و وضعیت اقتصادی کشور را نیز بهبود می‌بخشد.
سودآوری بیشتر در کسب و کارها زنان را قادر می‌سازد تا پیش‌بینی بهتری از نیازهای بازار داشته باشند، و باید در کل زنجیره ارزش تولید و فعالیت‌های اقتصادی حضور جامعی برای زنان ایجاد کرد.
در حال حاضر داده‌هایی که توسط بانک جهانی جمع‌آوری شده است، به تشخیص شکاف جهانی کمک می‌کند و نشان می‌دهد که زنان تنها حدود 30 درصد از مشاغل ثبت شده رسمی در سراسر جهان را دارند.
همچنین مشارکت اتحادیه جهانی بانکداری ویژه زنان و Data۲X در حال بهبود دسترسی به داده‌های مرتبط با حوزه مالی زنان برای مقابله با مسائل ویژه زنان در موسسات بانکی است، از جمله تقاضا و عرضه و تفاوت در نیازها و سرمایه‌گذاری بین زن و مرد.
دسترسی به امور مالی مانعی بزرگ برای پیشرفت مشاغل متعلق به زنان است؛ درحال حاضر موسسات مالی، زنان را مشتری‌های ریسک‌پذیر، با هزینه بالاتر و بازدهی پایین‌تر تلقی می‌کنند که این موضوع تأثیرات منفی بر سرمایه‌گذاری زنان کارآفرین ایجاد کرده است.
واقعیت این است در تحلیلی که از 2 هزار بنگاه مالی و بانکی در بانک جهانی جمع‌آوری شد، نشان داده فعالیت زنان در SMEها عملکرد بسیار خوبی داشته است. اما در خصوص حضور کمرنگ زنان از بهره‌مندی تسهیلات مالی و غیره، از بین سازمان‌های بین‌المللی که 45 بانک درون آنها عضویت دارند و از مشاغل زنان حمایت می‌کنند، در یک بررسی سالانه نشان داده تنها 35 درصد از پایه مشتری خود را زنان تشکیل می‌دهند. با این اوصاف زنان در دسترسی به امور مالی مسیری طولانی در پیش دارند.
در شناسایی چالش بانوان در حوزه مدیریت کسب و کارها در کشورهای در حال توسعه، علاوه بر موانع مالی، موانع قانونی، فرهنگی و تبعیض از جمله فقدان توانایی زنان متاهل در سفر بدون حضور مرد، کارت شناسایی، محدودیت‌های قانونی پیرامون امضای قراردادها به تنهایی، دسترسی به حساب‌های بانکی یا ثبت شرکت و سایر محدودیت‌ها شامل تفکیک شغل، نبود شبکه و پیوند محدود به بازارهای با ارزش و غیره را نیز باید در نظر گرفت.
در ایران اسکوکواکس برای اولین بار در جهان جایزه بزرگ جهانی حضرت خدیجه(س) به عنوان بزرگ بانوی کارآفرین و تاجر که علاوه بر آن‌که ثروتمند بود و ثروت‌آفرین بود و اهتمام به تجارت و رهبری کسب و کار داشت اما تمام ثروتش را در راه آرمان‌های الهی خود به پیامبر اسلام بخشید.
جایزه بزرگ حضرت خدیجه(س) با اعطای تندیس طلایی و نمادی طلایی از حجاب و جایزه نقدی مبتنی بر معیارهای ارزشی، اقدامات بشردوستانه بر زنان رهبر کسب و کار، تاجر و بازرگان، فعالان و مبتکرین نوآور علمی و دانش بنیان در عرصه بین‌المللی اهدا خواهد شد.

اهداف معاونت امور زنـــان و بین‌الملل در ایـــران اسکوکواکس

  • بسترسازی برای نمایش توانمدی‌های مدیریتی بانوان در کسب و کارهای بزرگ
  • معرفی کارآفرینان و رهبران کسب و کار
  • معرفی توانمندی‌های بانوان کارآفرین و نقش زنان در توسعه تجارت بین‌الملل
  • ایجاد فرصت تعامل بین‌المللی در حوزه کسب و کار، اقتصاد و تجارت برای بانوان